Träbåtsvård

Att underhålla en träbåt är att bevara ett kulturarv. Jag har från början mest romantiserat kring träbåtar och träslöjd men Gabina leder in mig på nya spännande vägar när det gäller att bevara.

Några större renoveringar har inte behövs ännu på min båt men underhållet kräver också sina kunskaper. Tänkte samla mina egna tips och trix här. Det blir också en bild av i vilket skick Gabina är.

Ytbehandling: Jag försöker hålla hårt på att ha en yttre skyddande yta och en öppen  inre yta på båten.

Utsidan

Att förnissa träbåten yttersidor och durkskivor är en sant nöje, en del av den årliga skötseln som är kul och skapar en vacker och hållbar båt. Jag har provat diverse olika förnissor; International Schooner, Le Tonkinois och Epifanes. Slutresultatet handlar mer om att förnissa vid rätt tillfällen. Jag har efter råd från Johansson & Johansson i Holmsund, beslutat mig för att enbart använda Epifanes. Min båt har cirka 8 lager förnissa. Det är endast det yttersta som jag försiktigt slipar bort med fint sandpapper. Sedan omsorgsfull torkning med klibbduk. Förnissan ska vara rumstempererad och ytan kring +10°. En skön vindstilla vårdag. Jag undviker direkt solljus och värsta pollendagarna. Under båttältet har fungerat, farsans snickeri fungerade utmärkt. Mitt dammiga pannrum fungerar inte alls för för förnissning av durkskivorna. Vid båten en lämplig dag är det effektivaste så slipper man flytta på grejerna.

Läs mer om fix och trix med folkbåtar på folkbåtsförbundets hemsida.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Nordisk folkbåt 693

%d bloggare gillar detta: