Fakta om Gabina

Gabina är en Nordisk folkbåt byggd år 1963 i Simrishamn. Hon har nummer 693. Båten är byggd på ekspant med en bordläggning av lärk. Gabina är i sin helhet i ett mycket gott skick och underhålls årligen med en ambitiös träbåtsvård. Sittbrunnen har en vacker rundning akterut och skotstocken är limmad i lamellskikt. Försegel och storsegel är av märket Nextsail (fel nummer) och håller bruksskick. Masten är vackert krökt på folkbåtsvis och är genomgående.

typ: Nordisk folkbåt
längd: 7,68 m
bredd: 2,20 m
segelyta: 24 kvm
djupgående: 1,20 m

 

Åren med Gabina 693

Skrovet byggt i Simrishamn 1963. Vet i dagsläget inget om varvet men söker information.

1963-1968. Båtens förste ägare, som hette Kasholm, tog upp den till Stockholm och byggde själv överbygget, kojer och inredning. Båten döptes till Fia.

1968-1974 ägde Björn och Karin Fransson båten. Björn gjorde om inredningen och la taket igen, eftersom det var dåligt lagt, enligt Björn. Björn lät mäta in båten på Lidingö och fick klassintyg 1969. Familjen hade båten i Märsta. Sedan låg den i Blackeberg, Kvarnvikens bk. När familjen flyttade till Motala tog man med sig Gabina.

1974-1980. Båten köptes av Wittbäck i Motala. Grabben seglade mycket och gjorde också den vackra skotstocken. Anders Wittbäck gjorde också rundningen i akterdelen av sittbrunnen. 1978 deltog Anders med Gabina på folkbåts SM i Lomma (18 plats).

Olle Bengtsson, Motala

Robert Axell, Linköping

-2008. Båten ägdes av Lasse Pettersson, Linköping. Lasse gjorde en ordentlig uppryckning av båtens finish, försåg henne med ny motor mm. Lasse seglade Gabina i SSR. Under semestern blev det flera turer i St. Annas skärgård mm

2008-Nu. Båten köptes av Tomas Staafjord, Umeå. Första åren i min ägo har Gabina utgått från Linköping (SSR) och Karlsborg (CSS). Båten rustades upp av Lasse och efter det har jag mest fortsatt med årligt underhåll; bottenmålning, förnissning av allt utvändigt trä samt inoljning av trä inombords. Efter ganska torra vårar 2011 och 2012 har jag nu börjat linolja landen för att återfå tätheten. Linoljning av landen har fortsatt varje vår om än med en något mindre linoljegiva. Det stora våren och sommaren 2018 var renoveringen av skottet mellan sittbrunnen och kabyss samt dithörande sittbrunnslådor. Arbetet slutfördes inte helt utan finjusteringar måste göras. Dock är den obehagliga jordkällarlukten av ruttet trä borta. Sommaren 2019 ska ny el installeras.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Nordisk folkbåt 693

%d bloggare gillar detta: